Nemuritorii

România, 1974, film de aventuri, color (AP)

regizor: Sergiu Nicolaescu
scenarist: Sergiu Nicolaescu
operator: Alexandru David
muzica: Tiberiu Olah
monteur: Yolanda Mîntulescu

Distribuția: 
Ion Besoiu
Ilarion Ciobanu
Gina Patrichi
Amza Pellea
Jean Constantin
Adaptare cinematografică de Sergiu Nicolaescu a scenariului "După furtună" de Titus Popovici.

Acțiunea se petrece în secolul al XVII-lea. La zece ani de la asasinarea marelui Viteaz, oștenii lui rătăcesc prin lume, înstrăinați, oferindu-și serviciile ca mercenari. Câțiva dintre cei mai buni hotărăsc să renunțe la pribegie și să se întoarcă acasă. Ei păzesc cu strășnicie un cufăr în care credeau că se află o comoară: galbeni adunați cu ani în urmă de domnitor pentru refacerea armatei.


Doar capul lor (Ion Besoiu) știe că în ladă nu se află decât bolovani. Dar oștenii aveau nevoie de o motivație pentru a supraviețui, pentru a lupta, pentru a se întoarce în țară. Grupului i se alătură căpitanul Andrei (Sergiu Nicolaescu), considerat vinovat de trădare: în teribila noapte a asasinatului, Andrei și-a părăsit domnul și stăpânul, preferând compania unei femei.

Drumul spre casă e lung, dușmanii sunt nenumărați, fie ei austrieci, unguri sau turci, sentimentul e copleșitor, iar eroii noștri pier unul câte unul, fără însă a fi înfrânți.

Filmul nu e deloc mioritic. E povestea faptelor de vitejie ale unor oșteni violenți și mucaliți, pentru care moartea nu e decât o binemeritată odihnă.


Linkuri:
IMDb