Nea Mărin Miliardar

(Nea Mărin miliardar)

Nea Mărin Miliardar
România, 1979, comedie, color (12)

regizor: Sergiu Nicolaescu
operator: Nicolae Girardi
costume: Doina Levintza
scenograf: Mara Cuculas, Mihai Ionescu

Distribuția: 
Amza Pellea (Nea Mărin/Miliardarul)
Stela Popescu (Spioana)
Sebastian Papaiani (Gogu)
Draga Olteanu Matei (Veta)
Ștefan Bănică
Una dintre cele mai reușite comedii cu tentă parodică din cinematografia românească, "Nea Mărin miliardar" este unul dintre filmele cu cea mai mare cotă de popularitate în rândul telespectatorilor ultimelor două generații.

Faimosul Nea Mărin, cel mai tipicar și hazliu oltean din toate timpurile, interpretat de inegalabilul Amza Pellea, ajunge, datorită asemănării sale izbitoare cu un miliardar, să fie luat drept acesta.
Din acest moment se declanșează nebunia. Nea Mărin, cu prazul la diplomat, intră în tot felul de situații ilare ca urmare a acestei confuzii de identitate. Luat de val, Nea Mărin uită că plecase la mare pentru o mică relaxare și începe să-și intre în rol.


Lucrurile se îngroașă, când nevasta sa, Veta (Draga Olteanu Matei), vine val-vârtej pe Litoral pentru a-și recupera soțul. Nu mică îi fu surpriza când aceasta îl găsește în brațele unei blonde dansând romantic pe o melodie a lui Gil Dobrică (într-o scenă devenită memorabilă).

Muzica antrenantă. Puiu Călinescu care îl parodiază-omagiază pe Lt. Colombo, Jean Constantin și Turi Ștefan în roluri de mafioți, Stela Popescu în rochie roșie cu paiete leșinând cu mâna în servieta cu bani și Samantha, fiica miliardarului, o blondă care sare cu motocicleta peste dunele plajelor. Ingrediente pentru cea mai bună comedie românească.


Linkuri:
IMDb