Atunci i-am condamnat pe toți la moarte

(Atunci i-am condamnat pe toti la moarte)

România, 1971, dramă de război, color (AP)

regizor: Sergiu Nicolaescu
scenarist: Titus Popovici
operator: Alexandru David
costume: Hortensia Georgescu
scenograf: Marcel Bogos

Distribuția: 
Ion Besoiu
Ioana Bulcă
Octavian Cotescu
Iurie Darie
Gheorghe Dinică
Ștefan Mihăilescu-Brăila
Sergiu Nicolaescu
Amza Pellea
Cristian Șofron
Ecranizare după nuvela "Moartea lui Ipu" de Titus Popovici.

Într-un sat din Transilvania, un băiețel orfan, traumatizat de război și de moartea fratelui său, trăiește retras, într-o realitate a lui. Singurul care-l înțelege și-i împărtășește jocurile ciudate este Ipu, considerat nebunul satului. Un ofițer german este ucis cu securea pe câmp. Comandantul garnizoanei anunță că, dacă făptașul nu va fi predat până în zori, toți intelectualii satului vor fi împușcați. Înspăimântați, aceștia îl invită pe Ipu la o cină bogată și-l conving să mărturisească faptul că el ar fi ucigașul. Deznodământul îi va produce copilului o nouă suferință morală.


Considerat de mulți critici cel mai bun film al lui Sergiu Nicolaescu, acesta a fost premiat de ACIN pentru interpretarea lui Gheorghe Dinică și pentru coloana sonoră a lui Anușavan Salamanian. Recent, Bogdan Dreyer a semnat un remake al acestui film, în care rolul lui Amza Pellea a fost preluat de Gérard Depardieu.

"Atunci i-am condamnat pe toți la moarte, a constituit de fapt, doar un punct de plecare în elaborarea scenariului după nuvela mai sus amintită. Este un film de ținută artistică superioară, care izbutește să pătrundă dincolo de crusta faptelor, în universul psihologic al unei mici colectivități, aflate la răscruce de timp și de istorie. Amza Pellea face un rol de compoziție de o factură aparte față de ceilalți interpreți, dezvăluind prin personalitatea sa caracterul abject al lașității colective." - Călin Căliman - 1972 (Cinema).


Linkuri:
IMDb